15de Studiedag *
Manifestaties en Evenementen

* Opleiding baremisch erkend

Vlaanderen telt jaarlijks duizenden grote & kleine festivals & evenementen. Wij zijn wereldvermaard omwille van onze expertise en creativiteit. Denk maar aan Rock Werchter en Tomorrowland.

Gentse Feesten is het grootste Europese stadsfestival , en toch verloopt het zonder noemenswaardige problemen. Dit dankzij de goede samenwerking tussen organisatoren en overheidsdiensten.

Maar toch kunnen we niet op onze lauweren rusten , want steeds meer nieuwe maatschappelijke (veiligheids)uitdagingen dringen zich op.

Op 29 april startte op het militair domein van Brustem een illegale rave , die dagen zou duren. Geheel onverwacht. Niemand bleek op de hoogte. Noch de overheid, noch de veiligheidsdiensten waren op de hoogte.

Hoe is dit kunnen gebeuren, zomaar uit het niets ? Wat met de veiligheidsvoorschriften ? Wat met de inname van militair domein ? Wat met de nodige vergunningen ? Wie zijn de organisatoren en hoe zijn zij erin geslaagd clandestien bezoekers aan te trekken ?

Helaas deed het fenomeen zich meermaals voor in verschillende provincies. De laatste betrof een illegale rave in het havengebied Gent waar veiligheid topprioriteit is.

Hoe moeten wij omgaan met het fenomeen?

Wie festivals zegt, zegt meteen ook druggebruik. Op Tomorrowland 2023 stierven 2 mensen ten gevolge van drugmisbruik. Maar ook op kleinere festivals en feestjes is drugs alom aanwezig. En dat heeft grote consequenties naar veiligheid en medische inzet.

Hoe pak je als overheid en/of organisator dit aan ?

Waar veel alcohol en drugs circuleren, vervagen de normen en waarden. Seksueel grensoverschrijdend gedrag neemt toe. Vaak durven slachtoffers geen aangifte doen omwille van schaamte, schrik om niet geloofd te worden of omdat ze niet weten hoe en waar zij terecht kunnen.

Nochtans heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag een immense impact op het verdere leven van het slachtoffer.

Hoe kunnen wij de slachtoffers nog beter helpen ? Hoe kunnen wij inzetten op preventie ?

Het gebruik van technologie bij de organisatie en de veiligheid van evenementen en manifestaties vindt steeds meer ingang.. In het bijzonder is de inzet van drones blijkt een grote meerwaarde.

Wanneer en waar kan je drones inzetten? Wat met de privacy ?

Gevangenissen zijn een dorp op zichzelf met heel veel uitdagingen. Maar wanneer een integrale gevangenis op één dag van de ene naar de andere locatie moet verhuizen, is veiligheid van de bewoners, het personeel en de samenleving een topprioriteit.

Hoe en wie coördineert zo’n operatie ? En wat zijn de grootste uitdagingen ?